•   Snelle levering
  •   Scherpe prijzen
  •   Gemakkelijk contact
  •   Groot assortiment

Menu

velgen

1. Steek (Steekmaat):

De steek van een velg, ook wel bekend als de steekmaat, verwijst naar de afstand tussen de boutgaten op de velg. Dit is een essentiële specificatie omdat de steekmaat van de velgen moet overeenkomen met de steekmaat van de wielnaven van je voertuig. Als de steekmaat niet overeenkomt, kunnen de velgen niet correct op het voertuig worden gemonteerd. De steek wordt meestal uitgedrukt in millimeters en wordt weergegeven als een reeks getallen, bijvoorbeeld "5x114.3", wat betekent dat er vijf boutgaten zijn met een diameter van 114,3 mm.

 

 

2. J-Maat:

De J-maat verwijst naar de velgbreedte. Het is de breedte gemeten tussen de twee velgranden, aan de binnenkant van de velg. Deze maat is belangrijk omdat het de band beïnvloedt die op de velg kan worden gemonteerd. Een velg met een specifieke J-maat is geschikt voor banden met een bepaalde breedte. De J-maat wordt meestal weergegeven als een getal gevolgd door een "J", bijvoorbeeld 

 

3. ET-Waarde (Einpresstiefe):

De ET-waarde, ook bekend als Einpresstiefe in het Duits, is een cruciale specificatie die verwijst naar de offset van de velg. Het wordt uitgedrukt in millimeters en vertelt je hoe ver de montagevlakken van de velg naar binnen (positieve ET) of naar buiten (negatieve ET) verschoven zijn ten opzichte van het midden van de velg. Een juiste ET-waarde is belangrijk omdat deze van invloed is op de positie van de velg ten opzichte van de wielnaaf.

Het is van essentieel belang om een velg te kiezen met de juiste ET-waarde, omdat een verkeerde offset de wielpositie kan beïnvloeden, wat kan leiden tot problemen met de wielophanging en de veiligheid op de weg. Het is raadzaam om de ET-waarde zorgvuldig te overwegen in combinatie met andere specificaties bij het selecteren van velgen voor je voertuig.

Naast de J-maat en de ET-waarde, zijn er nog andere belangrijke specificaties zoals de steekmaat en de naafmaat die allemaal een rol spelen bij het garanderen van een correcte pasvorm en optimale prestaties van de velgen op je voertuig. Het is raadzaam om alle specificaties zorgvuldig te controleren voordat je nieuwe velgen aanschaft om ervoor te zorgen dat ze perfect aansluiten op je voertuig.

 
3. Naafmaat:

De naafmaat, ook wel bekend als de middengatmaat, is de diameter van het ronde gat in het midden van de velg. Dit gat zorgt ervoor dat de velg nauwkeurig op de wielnaaf van het voertuig past. Het is essentieel dat de naafmaat van de velg overeenkomt met de naafmaat van het voertuig. Als de naafmaat niet overeenkomt, kunnen trillingen en onbalans ontstaan. De naafmaat wordt doorgaans weergegeven in millimeters.

Het is cruciaal om de juiste velgen te selecteren die passen bij de specificaties van je voertuig om een veilige en optimale prestatie te garanderen. Zorg ervoor dat je de steekmaat, J-maat en naafmaat van zowel de velgen als het voertuig kent voordat je nieuwe velgen aanschaft.